Новости

Занимливости

Кои работи мора веднаш да ги дезинфицирате

По препораките на СЗО, најмногу можеме да се заштитиме доколку одржувме хигиена. Но не само на рацете, туку на површините кои ги користиме постојано.

Телефон

Помислете на вашиот телефон како трета рака што никогаш не ја миете. Според истражувањето на Делоит, Американците ги проверуваат нивните телефони околу 47 пати на ден, давајќи им на бактериите многу можности да се движат од прстите кон вашиот телефон, дури и ако ги миете рацете онолку колку што препорачуваат сега СЗО. Всушност, научниците од Универзитетот во Аризона откриле дека мобилните телефони носат 10 пати повеќе бактерии отколку повеќето места за тоалет.

За да го исчистите вашиот телефон, испрскајте средство за дезинфекција врз основа на алкохол и без абразивни состојки, директно на мека крпа без лен и избришете го уредот – напред, страни или назад – додека е напојуван и исклучен. Не користете белило. Избришете го вашиот уред и оставете да се исуши пред да го вклучите повторно.

Тастатури

Чистењето на тастатурата е можеби порелевантно сега од кога и да било сега, кога многумина од нас работат од дома – истото важи и за глушецот, ако користите таков. Избришете со средства за дезинфекција или мека, крпа, натопена во изопропил алкохол и избришете ја на врвот и на страните на секое копче. Потоа темелно исчистете ја површината и дното на тастатурата. Користете нова крпа за дезинфекција за чистење на глувчето.

Очила за сонце

Не треба да го допирате лицето, но големи се шансите, сепак ги допирате очилата. Редовно поминувајте врз рамките со средство за дезинфекција или крпа натопена со течност за дезинфекција. Можете да користите капка течност за миење садови и чиста крпа без лен за чистење на стакла, доколку немате чистач на стакла и крпа од микрофибер.

Сунѓери

Сунѓерите се нечисти. Една студија за 2017 година открила дека сунѓерите се најнечисто место во вашата куќа – дури и понечисто од тоалетот – во просек над 54 милијарди бактериски клетки собира во себе. За санирање, исплакнете го сунѓерот во алкохол растоврен со вода или ставете го во микробранова во сад покриен со вода на високо за околу триесет секунди. Дури и ако го санирате сунѓерот по секоја употреба, истражувачите велат дека треба да менувате сунѓери секоја недела со цел да ги одржите површините за јадење чисти и санитарни.

Рачки од фрижидер

Ова веројатно е една од „најзаборавените“ рачки во домот. Како и сите останати рачки, потребно е да се врши дезинфекција секој ден, повеќе пати во денот.

Волан

Воланот, како и сите други површини кои ги допираме со рацете, собораат многу бактерии на себе. Токму затоа, потребно е истиот да се дезинфикува. Ставете на една крпа средство и по секое користење избришете го воланот.

Ташни

За чистење на кожна или дури и торба од ткаенина, користете гел за дезинфекција, ставете или испрскајте на поврошината на ташната. Оставете ја торбата преку ноќ да се исуши на ладно место пред повторно да ја носите.

Извор: hybread.mk

GOLD
To Top