Новости

Занимливости

Кои три професии Македонците најмногу ги бараат во Германија?

Во Германија, луѓето со високо образование генерално заработуваат подобро, но не секоја специјалност обезбедува високи примања. Најплатени професии во Германија се лекарите, инженерите и економистите.

Просечното ниво на платите на дипломираните студенти од вкупно 15 занимања со полно работно време беше проучено за да се направи ова рангирање. Приходите ги рангираат медицинските лица – во 2017 година речиси 70% од лекарите во медицинската професија добиле бруто 5.700 евра месечно. Оваа категорија не вклучува луѓе со други здравствени професии – на пример, фармацевти чиј приход е значително помал.

Инженерите во механичката, енергетската, електричната и автомобилската индустрија имаат сличен приход за лекарите – тие исто така добиваат повеќе од 5.700 евра месечно. Но, во двата случаи не е јасно колку над 5700 евра заработиле дипломираните студенти во овие професии.

Економистите во Германија, исто така, добиваат повеќе од 5.700 евра месечно, а веднаш по нив се адвокатите со просечна месечна плата од 5.545 евра. Околу 300 евра пониски се просечните месечни заработувачки на ИТ специјалисти. По нив следат дипломирани студенти од другите природни науки. Релативно напредни во ова рангирање се исто така и наставниците, каде што просечното ниво на месечни примања изнесува речиси 4.600 евра.

Научници кои работат во хуманитарни и општествени науки се релативно слабо платени – тие добиваат во просек од 4582 евра месечно. Ова не се должи на високиот прилив на кандидати: за јазичните професии, на пример, 100 невработени се само четири слободни работни места.

Но, не секогаш нивото на приход зависи од понудата и побарувачката на пазарот на трудот. Додека во инженерските професии силната побарувачка за специјалисти ги зголемува платите, сериозниот недостиг на социјални работници нема значително да влијае на нивните релативно ниски примања. Заедно со уметници и лингвисти, социјалните работници се на дното на листата – нивниот приход е помеѓу 3390 и 3.875 евра месечно.

Евротип
Евротип
To Top