Новости

Занимливости

Насмевката на Мона Лиза „не била вистинска“ тврдат истражувачи

Светски познатата насмевка на Мона Лиза „не била вистинската“ кога Леонардо Да Винчи ја насликал, покажуваат новите истражувања.

„Несигурна насмевка покажува дека насмевката била „насилна“ додека позирала легендата на италијанската ренесанса пред повеќе од 500 години“, велат научиниците.

Познатиот портрет е едно од уметничките дела за кои најчесто се дискутира, благодарејќи на нејзиниот изглед.

Сега, американски тим тврди дека конечно ја решиле мистеријата бидејќи била анализирана асиметријата на нејзината насмевка.

Резултатот покажал дека среќа се искажува само на левата страна.

„Според некои впечатоци на теориите на емоционални неуропсихологија, ние овде ја истражувавме асиметричноста на насмевката на Мона Лиза како неоригинална“, вели главниот автор на истражувањето, Лука Марсили.

Мона Лиза го заинтригира човештвото уште од нејзиното настанување, некаде помеѓу 1503 и 1506 година. Некои луѓе сметаат дека е среќна, а некои дека е тажна.

GOLD
To Top