Новости

Занимливости

Неколкуминутен сон го заменува кафето, велат научниците

Научниците открија извор на бодрост, кој е ефикасен како замена на кафето кое го конзумирате во текот на целиот ден , станува збор за краткиот попладневен сон. Според истражувањата на експертите 20-минутен дневен сон е поефикасен за зголемување на продуктивноста, отколку 200 мг кофеин.

Постојат две опции за одмор од 10 до 20 минути или половина час спиење. Во првиот случај организмот е опуштен за максимално кратко време, а втората опција е соодветна за целосен одмор. Сепак, потребно е да се постави временски аларм, бидејќи во спротивно има спротивен ефект, и би можеле да го продолжите попладневниот сон кој доколку се раздолжи би имал друг ефект врз вашето тело.
Освен тоа истражувачите потенцираат дека не станува збор за „заспивањето во градскиот транспорт“, туку во комфортна средина да легнете и заспиете околу 20-тина минути за да ги „наполните батериите“.

faktor.mk

GOLD
To Top