Новости

Занимливости

Новата 2020 година престапна, за некои суеверие, за некои двојна радост

Новата 2020 година е престапна што значи дека наместо вообичаените 365 дена, годинава има еден ден повеќе. Престапна е секоја четврта година во која февруари наместо 28 има 29 дена.

Ова е престапна година која почнува во среда и повторно ваква престапна година ќе има во 2048 година.

Според народните верувања, во престапна година не се прават венчавки и свадба, ниту се гради куќа. Народот верувал дека се што се прави во престапна година е со краток рок иако годината има еден ден повеќе. Затоа верувале дека во престапна година не се прават свадби и венчавки. Среќни во ваква година, според народот, се само децата родени во таа година.

GOLD
To Top