Новости

Занимливости

Погрешни факти во кои веруваме уште откако бевме деца

Уште од мали нозе учиме некои работи кои едноставно се така и не ни помислуваме да се посомневаме во нивната точност.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-001.jpg

Сепак, повеќето од нив се само една лага која се пренесува од генерација на генерација.

На пример следниве:

Миењето на рацете со сапун ги убива бактериите

Миењето со сапун не ги убива бактериите, туку само ги отстранува нечистотиите од рацете, кои се подлога за размножување на бактериите.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-01.jpg

Ако голтнете гума за џвакање, ќе остане во вас цели 7 години

Ако родителите ве лажеле вака како мали, време е да престанете да им верувате. Гумата за џвакање ќе ја исфрлите за 1 до 2 дена.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-02.jpg

Бричењето на влакната ги прави само поцврсти

Откако ќе пресечеме еден крај на влакното, тоа не го менува составот на коренот. Тоа продолжува да си расте со иста големина и цврстина.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-03.jpg

Ако допрете жаба, ќе ви се појават брадавици

Брадавиците се бенигни и предизвикани од вирус кој може да го закачите на јавни места или во контакт со заразен човек.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-04.jpg

Косата и ноктите растат и по смртта

Нелогично е, бидејќи во телото повеќе не се остварува никаков процес.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-05.jpg

Антибиотиците ги убиваат вирусите

Всушност, антибиотиците влијаат само на бактериите, спречувајќи го нивното размножување.

fakti-vo-koi-pogresno-veruvame-uste-otkako-bevme-deca-06.jpg

Извор: www.crnobelo.com

GOLD
To Top