Новости

Занимливости

Сите мислеа оваа професија ќе исчезне, но денес таа носи 500 евра месечно

Поради наплив на индустриска облека, се сметаше дека кројачите ќе исчезнат.

Но, кројачкиот занает стана добра шанса за почнување на бизнис.

Многу често луѓето за свечености шијат облека по мерка, или ги поправаат квалитетните парчиња облека.

Зависно од тоа колку се вешти кројачите можат да заработат по 500 евра месечно.

„Не смеам да отворам дуќан до улица затоа што не би знаел што да правам од многу работа“ – вели Милан Јовановиќ од Шабац.

За да се почне ваков бизнис освен знаење, потребни се околу 2000 евра.

„Ова е многу исплатлива работа ако човек ја сака и умее да работи. Се исплати и давање на услуги како корекции“ – вели Јовановиќ.

За оваа струка во соседна Србија има недостиг од работна сила.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Фактор

GOLD
To Top