Новости

Занимливости

Бриж Белгија – Бајковит град во срцето на романтичната страна на Европа

На северозапад од Белгија, во Фландрија, се наоѓа Бриж – градот на бургундските војводи, одамна познат по својата убавина.

Поради сочуваната средновековна архитектура, Бриж често се наоѓа на листата на најромантични градови.

Бриж доби статус на град во 1128 година, и во текот на средниот век беше важнo пристаниште и трговски центар. До крајот на оваа ера, кога беше управуван од војводите од Бургундија, стана еден од најбогатите градови во Европа.

Иако средниот век бил неговa златнa доба, неговата историја датира од периодот на Римската империја, а првата зграда во овој град била Римскиoт мост.

Денес, во Бриж, иако е доста студено во поголемиот дел од годината, го посетуваат бројни туристи. Поради зачуваната средновековна архитектура, често се наоѓа на списоците на најромантичните градови, а истата има богата културна историја што го донесоа овој град на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Тесни калдрма улици, канали што поврзуваат плоштади, високи кули и цркви се обележјата на овој град.

Центарот на повеќето белгиски градови се наоѓа на местото на поранешниот пазар, околу кој средновековните трговци и другите богати жители изградиле куќи.

На овој плоштад, 1000 години се одржува ден на пазарот, традиција која не е прекината од крајот на 10 век.

 

Извор: DDL.RS

Евротип
SNBROKER
To Top