Новости

Занимливости

„Како да станете сирена“ – Нов тренд, дисциплина и спорт кој се случува под вода

Еден од најновите трендови во светот на водените спортови е „сирена“, дисциплина која ве учи да се движите како сирена под вода. Неодамна е отворена школа за обука во Јужна Африка.

Десетина млади луѓе облечени како сирени се забавуваат во базенот во Јоханесбург, имитирајќи го движењето на мистични морски суштества. Пред нуркањето, секој ученик влече опашка направена од ткаенина со светли бои, која завршува со моно-бело пердув.

Учениците се на возраст од 13 до 40 години. Меѓу нив има учител на училиште, инструктор по јога, па дури и сметководител.

„Тоа е многу забавно. Тоа е фитнес, забава, мечтаење, терапија – но пред сè – „сирената“ е спорт“, вели инструкторката Изел Наир.

Во водата, учениците мавтаат нагоре и надолу по базенот, усовршувајќи ги движењата на делфините или вежбаат „sculling“ – движења на рацете кои се користат и во синхроното пливање.

 

Надја Вокер, друга инструкторка, од светот на синхронизираното пливање, вели дека и двата спорта имаат многу заедничко и дека движењата, некои методи на загревање и активности кои се прават потекнуваат од пливањето.

Училиштето се надева дека ќе испрати барем еден натпреварувач на Светското првенство за сирени следната година во Кина, и дека еден ден дисциплината ќе стане олимписки спорт.

Извор

Евротип
SNBROKER
To Top