Новости

Занимливости

Владетелот на Дубаи мора да плати 500 милиони фунти за разводот

На владетелот на Дубаи му е наложено да ѝ плати на својата поранешна сопруга принцезата Хаја и нивните две деца развод, кој може да достигне над половина милијарда фунти – највисоката досега доделена од суд во Велика Британија – за да ги заштити од заканата што ја претставува за нив..

Во писмената пресуда, судијата Џастис Мур рече дека „основно“ „главната закана“ за Хаја и децата доаѓа од шеикот Мохамед бин Рашид ал-Мактум, кој исто така е премиер на Обединетите Арапски Емирати.

Хаја побегна во Британија во април 2019 година со своите две деца. Оттогаш, во серија сослушувања поврзани со притвор, пристап и финансиска поддршка, кои досега чинеле над 70 милиони фунти во правни трошоци, судиите на високиот суд утврдиле со веројатност дека:

Шеикот Мохамед го оркестрирал киднапирањето на две негови други деца, принцезата Латифа и принцезата Шамса – во вториот случај од улиците на Кембриџ – и ја подложил Хаја на кампања на „заплашување“.Користејќи го шпионскиот софтвер Pegasus на NSO Group, тој ги хакираше телефоните на Хаја и пет нејзини соработници, вклучително и двајца нејзини адвокати, додека парот беше во судска постапка.Неговите агенти се обидоа да купат имот од 30 милиони фунти веднаш до домот на Хаја во Беркшир во „многу значајна закана за нејзината безбедност“.

Судијата на високиот суд нареди трошоците за безбедност за животот на Хаја да се плаќаат однапред, наместо годишно, бидејќи инаку би се создало ситуација во која во интерес на нејзиниот поранешен сопруг е да ги намали плаќањата, така што „ја ослабне одбраната на принцезата против него “.

Хаја, која во Дубаи добиваше 83 милиони фунти годишно за трошоците во домаќинството, плус додаток од 9 милиони фунти годишно и ад хок подароци, не бараше никакви пари за себе во постапката, освен за компензација за предмети, вклучувајќи накит и облека кои таа ги изгубила како последица на брачниот распад.

Евротип
SNBROKER
To Top