Новости

Занимливости

Во кои земји од светот најповеќе се консумира алкохол

Белорусија

Оваа нација е на врвот на листата на земји кои консумираат најмногу алкохол. Граѓаните на Белорусија трошат 14,4 литри алкохол годишно по лице. Тоа значи 48 чаши вотка годишно по лице.

Иако Министерството за здравство на Белорусија официјално ги негира овие податоци, владата донесе регулативи за борба против овој растечки проблем, кои вклучуваат ограничување на производството, достапноста и рекламирањето на алкохол.

Исто така се зборува за зголемување на возрасната граница за купување алкохол на 21 година.

Литванија

Со зголеменото ниво на проблеми поврзани со алкохолот од 90-тите години на минатиот век, не е изненадувачки што Литванија е втора земја во светот според потрошувачката на алкохол.

Литванија исто така се обидува да се избори со овој проблем со различни мерки, ограничувања и висок данок на алкохол.

Гренада

Со потрошувачка на алкохол од 11,9 литри по лице, Гренада не само што е трета највисоко рангирана земја во светот според потрошувачката на алкохол, туку има и највисоки стапки во цела Америка.

Чешка 

Поголемиот дел од годишната потрошувачка на алкохол од 11,8 литри во Чешка е пиво. Чешка е горда на своето пиво, иако вината и пијалоците се консумираат во изобилство.

Купување и пиење алкохол на јавни места е дозволено од 18-годишна возраст. Како и многу земји, Чешка го зголемува оданочувањето во обид да се реши проблемот со потрошувачката на алкохол во земјата.

Франција

Франција е земја позната по производство на вино. Конзумирањето алкохол е дел од француската култура. Виното, заедно со другите алкохолни пијалоци, често се консумира како задолжителен дел од ручекот и вечерата. Со широко распространета употреба на алкохол, Франција е меѓу најголемите потрошувачи на алкохол во светот.

Русија

Алкохолизмот е еден од најголемите проблеми со кои се соочува оваа земја. Последиците од прекумерната потрошувачка на алкохол се главната причина за смртта во Русија. Донесени се многу ограничувања и регулативи само за да помогнат во решавањето на овој огромен проблем.

Исланд

Исланд е седма највисоко рангирана земја кога станува збор за консумација на алкохол, иако од 1915 до 1989 година, пивото беше забрането во таа земја.

Германија

Само мал процент од популацијата се воздржува од консумирање алкохол. Пијалоците, особено пивото, се важен дел од германската култура. Пиењето пијалоци во јавноста и пиењето во текот на денот се вообичаени практики во оваа земја.

Луксембург

Луксембург троши најмногу алкохол по глава на жител во Европа, иако бројките тешко се следат поради нивната „близина“ со другите земји.

Виното е популарен пијалок, како и пивото, кое се служи во многу пабови и ресторани.

Евротип
Евротип
To Top