Новости

Занимливости

Во оваа земја не можеш да го крстиш своето дете баш по твоја волја – Најбизарните закони и забрани во некои места во светот

Невообичаени имиња, џогирање, фризури… Ова се бизарни закони и забрани во некои земји во светот

Секоја земја има своја култура, традиција, закони и секако, забрани. Така, не е невообичаено туристите кои прв пат дошле во одредена земја, да немаат поим дека одредени однесувања или работи се забранети.

Во овие земји со многу бизарни прописите и забраните, но може да западнете во неволја ако не ги почитувате и ако го направите следново:

Кенија

Пластичните кеси се строго забранети во оваа африканска земја. Не само што не можат да се користат, туку и воопшто не можат да се донесат во Кенија. Казната за непочитување на оваа регулатива е многу строга, најмалку 38 илјади долари.

Забраната е поврзана со тоа што многу туристи пред нејзиното воведување оставиле огромен број пластични кеси, загадувајќи ја животната средина.

Данска

Доколку, по некоја случајност, родителите одлучат да му дадат на детето необично или навредливо име, никој друг освен државата ќе ги спречи да го сторат тоа. Имено, данската влада решила на овој начин да ги заштити своите најмлади граѓани од евентуален потсмев во иднина.

Данските родители имаат долг список од 24.000 имиња кои државата ги легализирала. Ако навистина сакате име надвор од таа листа, мора да добиете дозвола од државните службеници. По извршената анализа, посебната комисија ќе донесе пресуда.

Бурунди

Ако туристот не може без џогирање во друштво на пријатели, тогаш тој не треба да го смета Бурунди за место за одмор. Во оваа земја, трчањето во група, се смета за потенцијално опасен чин.

Со оглед на тоа што во оваа мала земја има многу етнички групи меѓу кои често се случуваат конфликти, заедничкото трчање може да биде поттик за сериозна кавга. За да се избегнат провокации, голема група „спортисти“ едноставно може да се стават зад решетки. Осамените тркачи, од друга страна, не се сомнителни.

Канада

Не сите Канаѓани се свесни дека е строго забрането да се користи шетач како поддршка за мали деца кои сè уште не можат да одат. За овој родителски пропуст е предвидена парична казна од 100.000 канадски долари или шест месеци затвор.

Многу педијатри веруваат дека употребата на ова помагало всушност предизвикува непоправлива штета на детето, бидејќи товарот на зглобовите, мускулите и коските на бебето не се распоредуваат правилно.

Северна Кореа

Се чини дека оваа земја има најголем број бизарни забрани. Корејските граѓани можат само да направат фризура дозволена во земјата, иако списокот е многу редок.

На странците кои пристигнале во земјава не им е дозволено да одат во локални продавници или да посетуваат оддалечени делови од градот, каде погледот не е раскошен како во центарот.

Кока-кола и контрацептивни средства овде се строго забранети, не е можно да се купат странски списанија, а библиотеката нема да ви изнајмува печат од пред многу години.

Сепак, сите овие забрани се сосема разбирливи: Ким Јонг Ун само се обидува да направи се што е во негова моќ за да ги заштити младите од западната култура и традиција.

Евротип
SNBROKER
To Top