Новости

Занимливости

Големо откритие: Научниците за момент го вратија сјајот на животот во човечкото око после смртта

Различни типови клетки имаат различни механизми за преживување, што го прави целото прашање на мозочната смрт многу покомплицирано.

Научниците за момент вратиле благ живот на клетките во човечкото око кои умираат.

За подобро да се разбере начинот на кој нервните клетки реагираат на недостаток на кислород, тим од американски истражувачи ја измериле активноста на клетките на мрежницата на и луѓето веднаш по смртта. Тие успеале да ја оживеат способноста на клетките да комуницираат неколку часа по смртта. Кога клетките се стимулираат од светлина, се покажало дека постморталните мрежници емитуваат специфични електрични сигнали, познати како бета бранови.

Овие бранови се гледаат и во живите мрежници и укажуваат на комуникација помеѓу сите слоеви на клетки кои ни овозможуваат да гледаме.

Ова е прв пат очите на починат донатор да реагираат на светлина на ваков начин, а некои експерти ја доведуваат во прашање неповратната природа на смртта во централниот нервен систем.

 

 

– Успеавме да ги разбудиме фоторецепторните клетки во човечката макула, која е дел од мрежницата што е одговорна за нашиот централен вид и нашата способност да гледаме фини детали и боја – објаснува биомедицинскиот научник Фатима Абас од Универзитетот во Јута.

Во очите, кои биле добиени и до пет часа по смртта на донаторот на органи, овие клетки реагирале на силна светлина, обоени светла, па дури и многу слаби блесоци на светлина.

По смртта, можно е да се зачуваат некои органи во човечкото тело за трансплантација. Но, штом ќе престане циркулацијата, централниот нервен систем како целина престанува да реагира пребрзо за каква било форма на долгорочно закрепнување.

Различни региони и различни типови клетки имаат различни механизми за преживување, што го прави целото прашање на мозочната смрт многу покомплицирано.

Учењето како избраните ткива во нервниот систем се справуваат со загубата на кислород, може да нè научи за враќање на изгубените функции на мозокот.

Научниците од Универзитетот Јеил се најдоа на насловните страници во 2018 година кога го одржаа мозокот на свиња во живот дури 36 часа по смртта на животното.

Првично, експериментите покажаа дека клетките на мрежницата продолжуваат да реагираат на светлина до пет часа по смртта. Сепак, клучните меѓуклеточни сигнали на be-wave брзо исчезнаа, очигледно поради загубата на кислород.

Дури и кога ткивото на мрежницата е внимателно заштитено од недостаток на кислород, истражувачите не беа во можност целосно да ги вратат робусните бета бранови.

 

Евротип
SNBROKER
To Top