Новости

Занимливости

Дали го знаете вистинското име на Пабло Пикасо? Има дури 20 зборови, а еве како го добил

Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, а се смета и за татко на кубизмот.

Има многу интересни факти за едно од најпрочуените имиња во уметноста, а една од најневеројатните се однесува на неговото име.

Пабло Пикасо, името по кое целиот свет го памети, е роден во Малага на југоисточниот брег на Шпанија во 1881 година. Во времето кога се родил, се сметало дека долгите имиња носат спомени и штитат од зло.

На типичен андалузиски начин, Пикасо бил крстен со долга низа имиња (но изворите се разликуваат во зависност од редоследот):

Пабло Диего Хозе Франциско де Паула Хуан Марија де лос Ремедиос Сипријано де ла Сатистима Тринидад Мартур Патрисио Цито Руиз и Пикасо.

Секое од овие имиња имаше посебно значење. На пример, тој го добил името Пабло по неговиот вујко Пабло (Руиз Пикасо), кој починал во 1878 година. Презимето по кое е најпознат е презимето на неговата мајка.

Како млад, Пикасо бил познат како Пабло Руиз, а неговите најрани слики се потпишани од П. Руиз. До почетокот на 20 век се потпишувал П.Р. Пикасо под своит слики и цртежи, но на крајот на 1901 година конечно се одлучил за Пикасо како свој потпис.

Евротип
SNBROKER
To Top