Новости

Занимливости

Дали да спиете со чорапи или боси?

Стручњакот за спиење Мар Де Карло вели дека има многу придобивки од носењето чорапи во кревет. Чорапите можат да им помогнат на луѓето да заспијат побрзо и да спијат подолго поради процесот наречен дистална вазодилатација.

Едно истражување од 2007 година покажало дека промените на температурата на кожата може да влијаат врз заспивањето и одржувањето на спиењето. Исто така, докажано е дека носењето чорапи во кревет ја зголемува циркулацијата и дотокот на крв во стапалата, што дополнително помага да се намали просечната телесна температура, сигнализирајќи му на мозокот дека е време за спиење.

Спиењето со чорапи, исто така, има значително влијание и врз квалитетот на сексуалниот живот. Според некои од податоците добиени од истражувачите, спиењето со чорапи може да ги поттикне мажите, но и жените, полесно да доживеат оргазам.

Меѓутоа, истражувачите наведуваат дека пред сè е важно луѓето да утврдат зошто нивните стапала се често ладни бидејќи овој проблем, доколку е чест, може да укажува на некои посериозни здравствени проблеми.

– Студените стапала може да се последица на низа причини, како што се: анемија, дијабетес и хипотироидизам. Ако проблемот со спиењето е длабоко вкоренет, како што е проблемот со анксиозноста, тогаш спиењето со чорапи нема да даде некои резултати – тврди Марк Де Карло.

Евротип
SNBROKER
To Top