Новости

Занимливости

Денес е Меѓународен ден на кучето – факти кои можеби не сте ги знаеле за вашиот најдобар пријател

Во целиот свет, 26 август се одбележува како Меѓународен ден на кучето. Целта е да се сврти вниманието кон грижата за кучињата, како најверни пријатели на човекот и исклучително скапоцени животни.

Овој ден се слави од 2004 година, на иницијатива на американската активистка Колин Пејџ.

Не е кажано без причина дека кучето е најдобриот пријател на човекот. Дека тој е навистина нашиот вистински пријател, тоа ни го докажува секој ден. Сите оние што чуваат и сакаат кучиња го знаат ова најдобро. Чистата и безусловна љубов е најдобриот доказ за пријателство. И кучето има премногу во него. Верноста, безграничната љубов и жртвата за неговиот сопственик се квалитетите на секое куче. Ова е потврдено со бројни примери во кои кучињата ја докажаа својата љубов кон сопственикот. Тие ја покажуваат својата лојалност кон сопственикот преку постојана грижа и приврзаност. Затоа тие се вистински пријатели на човекот.

Кучињата се паметни како двегодишно дете и имаат приближно „вокабулар“ колку што можат да разберат.

Чувството за мирис на кучето е околу 10.000 пати подобро од човечкото, а докажано е дека кучињата можат да „мирисаат“ болести како што се рак или дијабетес. Мавтањето со опашката е една од најчестите форми на комуникација, но има различни значења. Кучињата мавтаат со опашката кога се среќни, но и кога се плашат.

Кучињата понекогаш ги споделуваат нашите емоции – тие се под стрес кога нивниот сопственик е под стрес, тие се вознемирени кога ние сме вознемирени. Тие можат да почувствуваат цела низа емоции, од оптимизам и песимизам, преку депресија и љубомора до, се разбира, бескрајна љубов и лојалност.

Тоа е стар мит дека кучињата гледаат црно -бело. Кучињата, навистина, гледаат поинаку од луѓето, но можат да разликуваат нијанси на жолта и сина, на пример. Единствено што не гледаат е разликата помеѓу црвено и зелено.

Евротип
SNBROKER
To Top