Новости

Занимливости

Животот во полиандријата: Општества во кои жените имаат повеќе сопрузи

Браковите меѓу една жена и неколку мажи имаат долга историја, а најчесто се склучувале во ситуации кога бројот на жени во заедницата бил многу помал од бројот на мажи или поради тешки животни услови во кои било повеќе практично за повеќе мажи да се грижат за едно семејство. Затоа се практикувал обликот на полиандрија, според кој жената го омажува целото семејство, односно ги омажува сите браќа со нејзиниот примарен партнер кои имаат еднакви права и еднаква грижа за своите деца.

Според многу студии, формирањето на заедница на полиандрија им гарантира на жените дека нивните деца ќе бидат згрижени во случај нешто да им се случи, а бракот со неколку мажи им помага на жените да создадат еден вид заштитна мрежа во малцинските култури.

Така, меѓу Тибетанците во Непал, делови од Кина и северна Индија, и денес се практикува братска полиандрија, во која двајца или повеќе браќа се во брак со иста жена.

Нигерија

Иако таквите бракови се невообичаени во Нигерија, постојат племиња кои го дозволуваат тоа. Народот Иригве во Нигерија практикуваше жена која имаше неколку сопрузи се додека нивниот совет не изгласа да се забрани полиандријата во 1968 година. Дотогаш жените се селеле од куќа до куќа, а татковството на децата му се припишувало на сопругот во чија куќа тогаш живеела жената.

Народот на Мос во Тибет

Народот Мосу живее на падините на Хималаите, една од последните матријархални заедници во светот. Нивните религиозни практики и верувања имаат големо влијание врз создавањето на општествена структура во која жените го имаат главниот збор, а наместо традиционалниот моногамен брак, постои единствена институција, т.н. „Брак во тек“ кој на жените им овозможува неограничен број сопрузи, па во текот на животот можат да сменат до 50 од нив.

Кина

Практиката на братска полиандрија е вообичаена меѓу луѓето во делови од Кина и Индија. Се заснова на верувањето дека детето може да има повеќе од еден татко и обично кога двајца или повеќе браќа стапуваат во брак со една жена, сите ги имаат истите права.

Практиката се охрабрува доколку семејството е сиромашно и не може да го дели својот имот меѓу потомците на разделените татковци. Така, стапувајќи во брак со иста жена, тие ги одржуваат своите мали фарми.

Непал

Полигамијата е официјално забранета во Непал од 1963 година, но луѓето во регионите Хумла, Долпа и Коси се грижат многу повеќе за нивната традиција отколку за законот. Овде може да се најдат цели села од такви семејства. Полиандричноста како форма на брак е исто така вообичаена меѓу племињата во северен и североисточен Непал, како што се Бхоте, Шерпа и Невби.

Евротип
SNBROKER
To Top