Новости

Занимливости

За некој уметност, за некој отпад! – Ја ,,украсил” куќата со рециклирачки материјал и е вистинска атракција

За некој отпад, за некој богатство: Уметникот Кларк Бедфорд ја опкружи куќата со рециклирани материјали

Пред тоа на ист начин украсил четири автомобили кои привлекуваат внимание каде и да се појават

Една од најголемите атракции на американската сојузна држава Мериленд се наоѓа во Хајатвил, на улицата Николсон. Таму се наоѓа куќа опкружена со рециклирани материјали. Му припаѓа на поранешниот конзерватор на музејот Хиршхорн, Кларк Бедфорд, кој долги години работеше на зачувување на скулптури и слики од уметници како Модријано и Де Кунинг.

Секој квадратен сантиметар од Ванаду уметничката куќа, како што се нарекува, е украсен со парчиња метал што Бедфорд ги собирал со години. Има сè: метални вентилатори, статуи, браници и фарови. Белата ограда што ја опкружува куќата не се разликува. На неа висат предмети кои се внимателно свиткани и обликувани.

Тие се исчистени со посебна техника и се чини како да стојат таму со децении, иако работењето на оваа необична на куќа почна дури на почетокот на 2000 година. Кларк вели дека сака се околу него да претвори во уметничка галерија.

Но, тоа не е единствената работа што Кларк ја ,,дотерал” на овој начин. Пред тоа, неговите четири автомобил, добиле ист третман, кои привлекуваат внимание каде и да се појават.

За време на минатогодишната брава, Кларк почнал да експериментира со јакни, кои ги украсил со десетици лепенки, везови, бисери и копчиња. Сето ова го споделува со своите следбеници на својот Инстаграм профил.

Евротип
SNBROKER
To Top