Новости

Занимливости

Интересни факти за сонот, кои не сте ги знаеле

 • Дали сте знаеле дека ако се напиете половина чаша вода пред спиење и половина чаша вода откако ќе се разбудите наитро, ќе ви помогне да ги запомните соновите.
 • Нема човек кој не сонува. Ако мислите дека вие никогаш не сонувате, сигурно се сте заборавиле.
 • И животните сонуваат како и човекот, а и слепите луѓе сонуваат исто како и другите, но кај нив се развиени другите сетила, како што е мирисот, звукот и допирот.

 • Луцидно сонување е она кога оној кој сонува е свесен за тоа и може да го контролира сонувањето.
 • Лицата во сонот се сите оние кои ги имаме веќе видено во животот само што некои свесно не сме ги заприметувале.
  Докажано е дека на жените сонот им трае подолго од мажите.
 • Нашето тело согорува многу повеќе калории во текот на спиењето и сонувањето отколку во текот на денот.
 • Не можеме да читаме во сонот затоа што процесите на читање и сонување се на различна страна на нашиот мозок.
 • Се на се, сме изгубиле 6 години во сонување од нашиот живот.
 • Луѓето кои остануваат будни до доцна во ноќта имаат поголема веројатност да сонуваат кошмари.

 • Во сонот обично преовладуваат негативноте емоции.
 • Периодот околу 3 и 4 часот после полноќ, нашето тело е најслабо, па затоа во тој период се случува гаснење на многу животи. (Ова е малку морбидно)
 • Во просек сонуваме 4 до 5 сонови во текот на ноќта.
  Луѓето со психички проблеми како повеќекратна личност, немаат способност да сонуваат.
 • Кога мажите сонуваат, веројатноста во сонот да видат само мажи е 70%, а кога жените сонуваат веројатноста во сонот да видат и жени и мажи е 50-50%.
 • Телото во т.н. Рем фаза може да се парализира и тоа се случува кај повеќето сонувачи кои свесно знаат дека се парализирани и не можат да се разбудат. Епа тоа било нормално. Без паника!
Евротип
SNBROKER
To Top