Новости

Занимливости

Истражувачите откриваат – Оваа композиција на Моцарт ги намалува симптомите на епилепсија!

Неверојатниот талент, маестралниот ум, ден денес го нарекуваме чудо.

Волфганг Амадеус Моцарт бил композитор и пијанист од Салцбург, кој живеел во втората половина на 18 век.

Остави голем печат на музичката сцена, вкоренувајќи ги основните постулати. Анадеус создал дела изведени од најдобрите музичари и оркестри во светот на рана возраст.

За жал, Амадеус го изгуби својот живот многу рано, на 35-годишна возраст, но неговата музика продолжи да живее повеќе од два века.

Верувале или не, Моцарт неодамна стана актуелен и во медицината. Имено, во новото истражување објавено во научното списание ,,Scientific Reports”, истражувачите откриле дека едно дело на познатиот композитор делува смирувачки на лицата со дијагностицирана епилепсија и ги намалува симптомите на оваа маѓепсана болест.

Тоа е Сонатата на Моцарт во ре-дур за две пијана (К448), која ја напишал во 1781 година, кога имал само 25 години. Истиот пијано состав беше предмет на истражување во раните 1990 -ти во контекст на подобрување на просторната интелигенција кај децата.

Во тоа време, истражувачите тврдеа дека слушањето на Моцарт ја зголемува интелигенцијата. Тоа беше т.н. ,,Ефектот Моцарт”, кој со текот на времето се покажа дека не постои.

Со цел да го проучат ефектот на музиката на Моцарт врз луѓето со епилепсија, истражувачите ја објавија горенаведената композиција додека во исто време ги следеа промените во мозокот на учесниците во експериментот преку соодветни сензори.

Овие сензори се способни да детектираат т.н. интериктални епилептиформни исцедок, кои се јавуваат во мозокот и се симптом на епилепсија. Тим на истражувачи откри дека само 30 секунди слушање на сонатата на Моцарт, значително ја намалува оваа активност во мозокот на луѓето со оваа дијагноза.

Забележаа и дека ефектите се најголеми во моментите на транзиција помеѓу различни мелодии на познатиот композитор.

Интересно е што истиот експеримент беше испробан и со композициите на германскиот оперски композитор Рихард Вагнер, но позитивните ефекти изостанаа.

Ова ни кажува дека има нешто смирувачко во музиката на Моцарт што благотворно делува на нашата психа и организам, а што не може да се најде во музиката на многу други познати композитори на класична музика.

Истражувачите се надеваат дека нивното откритие ќе остави трага во медицинската заедница и ќе ги поттикне лекарите да им препорачаат музика на Моцарт на своите пациенти со епилепсија.

Извор: DDL.RS

Евротип
Евротип
To Top