Новости

Занимливости

Италијански Робинзон Крусо заминува од пуст остров на кого престојувал 32 години!

Во 1989 година, Италијанецот Мауро Моранди реши да остави сè и се смести на напуштениот италијански остров Будели.

Фактот што бевме заклучени поради пандемијата на коронавирусот не беше ништо за Мауро Моранди. По престојот од три децении на ненаселениот остров Будели (меѓу Сардинија и Корзика), неколкумесечната изолација не претставуваше никаков проблем за него. Очигледно, овој човек ужива во самотијата.

Моранди пристигна на островот случајно. Еден ден во 1989 година, тој слушнал од локалните медиуми дека на стражарот на островот му е доста од сè и заминува. Мауро заминува на запад на земјата да најде ненаселен рај, кој како национален парк во Италија, би имал недопрени плажи со поглед на Медитеранот.

Без семејство и обврски во континентална Италија, одењето на пуст остров не изгледало како лудост. Особено на 50-годишна возраст, по долг период на осаменост. После животот посветен на вокацијата на професор по физика во Модена, тој решил да купи брод и да тргне на пат.

Кога се појави како замена за чуварот,  тој не го напуштил архипелагот повеќе од три децении.

До островот Будели може да се пристапи само со специјална дозвола на италијанската влада. На нејзините брегови живеат специјални видови медитерански корали, особено на плажата Роса, каде школки можат да се најдат само на ова место во цела Италија.

Со цел да се зачува природната убавина на островот, областа е заштитена со години. Затоа локалните власти на Сардинија цело време се обидуваа да го „иселат“ Моранди за време на неговиот престој на островот, бидејќи тој никогаш немал официјална дозвола да остане на островот. Сепак, неговата работа за зачувување на островот и недостатокот на експерт за стража му овозможија да остане.

Поминаа децении за време на кои тој ги држел плажите подалеку од туристи, сè додека по 32 години Моранди бил протеран од островот. Тој на својот Фејсбук профил напиша дека веќе дваесет години се бори против оние кои сакаат да го избркаат.

GOLD
To Top