Новости

Занимливости

Како е ова возможно? На ова место бебињата родени на Нова Година, веќе имаат 2 години

Сите народи имаат свои одредени специфики по кои се разликуваат од останатите.

И додека многу работи се заеднички за целото човештво, како што е броењето на возраста, годините, постојат земји каде општо прифатените правила не важат, како на пример фактот што во една земја бебињата родени на новогодишната ноќ веќе имаат две години!

Еден од фасцинантните аспекти на корејската култура е концептот на возраста. Корејската ера има големо влијание врз населението, но и врз традицијата воопшто.

Методот за пресметување на возраста, кој се разликува од остатокот на светот, се користеше и во Северна и во Јужна Кореја, но Јужна Кореја застана на страната на остатокот од светот во 1980 -тите.

Во Северна Кореја, кога ќе се роди бебе, тоа веќе има една година.

Со доаѓањето на новата година, 1 Јануари, секој човек станува една година постар, за разлика од остатокот од светот кога тоа природно се случува на вашиот роденден.

Покрај тоа, вашата возраст го вклучува времето поминато во утробата на мајката, односно пред раѓањето.

Иако поминуваме околу 9 месеци во утробата, Корејците го заокружија тој процес на една година, поради што секој кога ќе се роди веќе има една година.

Што значи дека бебето родено на 31 Декември ќе има две години следниот ден.

Така, вашата возраст во Кореја се пресметува врз основа на календарските години, а не според вистинскиот број години од вашето раѓање.

Штом започне новата година, Корејците додаваат 1 година на нивната возраст, без оглед на тоа дали нивните родендени веќе поминале или не.

Староста се мери врз основа на тоа колку Нови години сте доживеале досега.

И покрај овој систем, Кореја сеуште слави родендени на вистинскиот роденден – единственото нешто е што никој не старее една година на тој ден.

Евротип
Евротип
To Top