Новости

Занимливости

Лани за оружје потрошени 1,93 трилиона долари во светот

Седма година по ред има раст на глобалните трошоци за одбрана, па така лани тие достигнаа рекордни 1,93 трилиона долари, покажуваат податоците на информативно-аналитичкиот центар „Џејн“. Ова сума е за 1,9 отсто поголема отколку во 2019 година.

Најголем раст, од 5,6 отсто, на потрошени средства за оружје е регистриран во Европа.

Аналитичарите предвидуваат дека годинава ќе има забавување во глобалното трошење за одбраната, а причината се последиците од пандемијата на коронавирусот.

-Најсериозно влијание пандемијата врз финансирањето ќе има во 2022 година, кога владите ќе почнат да ги намалуваат трошоците, изјави аналитичарот на „Џејн“, Ендру Мекдоналд.

Според него, до 2030 година трошоците за одбрана ќе се зголемат на 2,23 трилиона долари.

СН Брокер
To Top