Новости

Занимливости

Луѓето со име Василиј денес слават именден, а еве што се крие зад неговото значењето

Денес, на празникот свети Василиј Велики, на 14ти јануари, луѓето со име Василиј (Васко, Васка, Васил) слават именден.

Што се однесува до значењето и историјата на името, тоа потекнува од Грција од зборот βασιλευς – што значи „царски“, „кралски“, ,,крал”, а неговото значење велат дека е за оној кој е роден со потекло што е благородно, оној кој ќе биде успешен човек, владетел, принц и создаден за остварување на големи нешта и реализирање на величествени цели.

Честито и вековито име на сите оние кои го носат!

Евротип
SNBROKER
To Top