Новости

Занимливости

Малкумина слушнале за ова место кое е одговорно за најубавите парфеми на светот

Кога станува збор за парфемите, повеќето луѓе веднаш помислуваат на познати француски брендови како Шанел, Диор,  Сен Лорен. Сепак, малкумина знаат дека суштинската состојка на многу од овие култни брендови веројатно доаѓа од мало село во Египет.

Шубра Белула Ел-Сахавеја, лоцирана на околу 97 километри северно од Каиро, е одговорна за повеќе од половина од светското производство на јасмин. Овие цвеќиња даваат класичен женствен цветен мирис кој се наоѓа во многу парфеми, правејќи го јасминот „камен-темелник на парфимеријата“.

– Стигнавме до 2.500 тони обработено цвеќе годишно или по сезона. А тоа прави околу 60% плус или минус светско производство – рече Хусеин А Фахри, сопственик на водечката египетска фабрика за екстракција на јасмин.

Поголемиот дел од земјиштето Шубра Белуле, околу 257 хектари, е засадено со јасмин, а неколку фарми одгледуваат уште едно ароматично дрво наречено горчлив портокал. Полињата со јасмин се поделени во редови, а кога цвеќињата цветаат ноќе, оддаваат интензивен остар егзотичен мирис. Селаните сакаат да разговараат со неколкуте посетители кои поминуваат по неасфалтираните патишта во градот за прекрасните цвеќиња што ги опкружуваат, па дури и да ги поканат да помогнат во процесот на берење.

За тукашните жители, јасминот не е само цвет со прекрасен мирис, туку и главен извор на нивното постоење. Сите во ова село, од најстари до најмлади, берат цвеќиња од јасмин.

– Седумгодишниците се будат во зори, берат јасмин неколку часа, а потоа одат на училиште.

Бербата на јасмин, која се одржува од јуни до декември, е уникатен и фасцинантен процес. Секој ден пред зајдисонце, полињата со јасмин изгледаат и мирисаат како и секоја друга зелена површина со само неколку цвеќиња што се појавуваат овде-онде. Меѓутоа, само неколку часа подоцна, зрелите пупки целосно се отвораат и нивниот мирис се шири низ полињата и ги повикува селаните да одат во темнината за да ги соберат.

Луѓето почнуваат да берат во зори, околу 3 часот по полноќ, бидејќи по изгрејсонце неожнеаните цвеќиња ја губат својата суштина и стануваат неупотребливи.

И покрај ниските плати, берењето јасмин останува главен извор на приход за повеќето жители, особено жените и постарите лица. Луѓето овде ја чекаат сезоната на јасмин за да ги покријат своите големи финансиски обврски, па дури и планираат свадби врз основа на сезоната на јасмин.

Меѓутоа, бидејќи жетвата на јасмин Шубра Белуле почна да добива поголемо внимание на национално ниво поради медиумското покривање, туристичките групи почнаа да го посетуваат селото, отворајќи ја вратата за други потенцијални извори на приход за селаните.

Извор:24sedam.rs

 

Евротип
SNBROKER
To Top