Новости

Занимливости

Морничаво значење на „Ринге Раја“: Омилената детска песна има мрачна историја

Детската песна „Ринге, ринге, раја“ со години е една од песните што децата весело ги пеат додека се држат за рака и скокаат во кругови, но всушност зад нејзиниот текст се крие страшна и морничава приказна.

Потекнува од Лондон, Велика Британија, каде што се пее уште во 17 век, поточно во 1665 или 1666 година, кога чумата ја опустоши Англија.

Според урбаната легенда, неговото значење всушност се однесува на чумата која однела повеќе од 68.000 животи во тој град.

Во превод од англиски, песната би звучела вака, а би го имала следното значење:

„Направете круг од рози, Наполнете ги џебовите со цвеќиња, А – пши! А-пши! Сите паѓаме.

Кравите на ливадата јадат лековити растенија (жабји цветови) Како птици! Птици! Сите ние скокаме!“

Ring на англиски значи прстен или круг, а ‘ring of roses’ е прстен од рози, што значеле првите симптоми на чума, црвени кругови на кожата.

Цветовите од песната имаат посебно значење. Розата ги симболизира симптомите на чумата, џебовите полни со цвеќиња се носеле како заштита од болести, а цвеќео наречено љутиче или жабји цвет традиционално се користело како лек против воспаленија, треска, иритација на кожата… Практиката на носење цвеќе и ставање околу заразено лице за заштита е опишано во изразот „наполнете ги џебовите со цвеќиња“, а „пепелта“ е всушност асоцијација со кивање или имитација на звуците на кивање на заразено лице. Зборовите „сите паѓаме“ значеле – смрт.

Првата строфа од песната всушност зборува за болест и умирање, а втората за лек и исцелување, бидејќи кравите на ливадата пасат лековити растенија, а потоа сите скокаат.

 

Во подоцнежните верзии наместо „A-birds!“ тие ја пееле „Пепел“, за која некои веруваат дека се однесува на потребата да се кремираат тела за да не се прошири чумата.

Она што е најморничаво, е дека Англиските деца ја пееле песната, се држеле за рачиња во круг и танцувале исто кко и децата денес. Така ќе се држеле за раце и ќе формирале круг околу едно дете и ќе пееле за на крајот од песната, едно дете завршувало во круг и станувало роза што значело дека е болно од чума и било изолирано од другите деца. Подоцна тоа дете бакнувало друго дете кое го симболизирало „заразувањето“.

Сепак, научниците кои го проучуваат фолклорот ја отфрлаат теоријата за поврзаноста на чумата и оваа песна. Велат дека има повеќе причини за тоа, а една од нив е дека симптомите на големата чума не соодветствуваат баш со оние во песната.

Евротип
SNBROKER
To Top