Новости

Занимливости

Нацртајте куќа, дрво и личност и откријте каква личност сте

Кога цртаме, потсвесно ги проектираме нашите главни карактеристики на парче хартија. Затоа овие мали цртежи се толку важни. Преку овој тест имате можност да дознаете повеќе за себе. Психолозите веруваат дека нашите цртежи служат како единствени извори на информации кои кажуваат многу за нашето вистинско јас.

Позната како „Test House-Tree-Person“ (HTP) е техника дизајнирана да ги одреди главните особини на личноста што ја изведува и често се користи за време на интервјуа за работа.

Нацртајте куќа, дрво и личност. Сега подгответе се да дознаете што може да каже вашиот цртеж за вашата личност.

Најпрво, што е анализирано во вашиот цртеж? Димензиите на цртежот го претставуваат вашето ниво на самопочит и самодоверба.

Притисокот над хартијата и линиите укажуваат на нивото на одлучност и колку удобно се чувствувате за време на процесот на донесување одлуки. На пример, ако имате тенденција да повлекувате иста линија двапати, тоа покажува несигурност, незадоволство и перфекционизам надвор од контрола.

Јасноста претставува хармонија и флексибилност.

Слика од куќата

Куќата ги претставува семејните односи, како што гледате и толкувате домот и семејниот живот. Тоа кажува многу за тоа како се чувствувате за семејните вредности воопшто и за вашето семејство.

Покрив: претставува интелектуален, фантастичен и духовен живот.

Оџак: афективен и сексуален живот. Чадот што излегува од оџакот ја симболизира внатрешната напнатост.

Ѕидови: силата и моќта на вашата личност.

Врати и прозорци: однос со околината и светот, социјален контекст, ниво на интеграција. На пример, многу голема врата покажува дека сте многу зависни од оние луѓе кои ве опкружуваат.

Тротоари: отвореност, пристап до вашиот интимен семеен живот.

Основа: стабилност и контакт со реалноста.

Што кажува дрвото што сте го нацртале

Дрвото ги симболизира најдлабоките и најнесвесните аспекти на вашата личност. Ги претставува оние работи кои обично ги задржувате за себе. Тоа исто така го претставува вашето чувство за себе, интегритетот на вашата личност. Ако е накривено, тоа значи дека сте флексибилни и дека лесно се прилагодува.

Гранки: социјални контакти, аспирации и ниво на задоволство или фрустрација.

Корени: врска со вашиот несвесен и инстинктивен внатрешен свет, тестирање на реалноста и ориентација.

Основа: контакт со реалноста и стабилност. На пример, нејзиното отсуство претставува потешкотии во справувањето со реалноста.

Слика на личноста

Личноста претставува самоперцепција, вашето идеално јас. Тоа го покажува вашиот став кон овој свет, како вашиот социјален живот и внатрешен свет коегзистираат.

Глава: интелигенција, комуникација, имагинација, дружељубивост. На пример, ако вашата глава е поголема од телото, тоа значи дека имате импресивни интелектуални способности.

Коса: сексуалност, мажественост и сензуалност.

Очи: социјална комуникација и вашата перцепција за светот околу вас.

Уста: сензуалност, сексуалност и вербална комуникација. Ако устата на вашата слика е само права линија, тоа значи дека сте вербално агресивни.

Раце: афективност, агресија.

Врат: контрола на импулси.

Нозе: контакт со реалноста, поддршка, стабилност и безбедност.

Стапала: сексуалност и агресија.

Колку е побогат и појасен секој од овие делови на сликата, толку поизразени и подобри се вашите карактерни црти.

Ако цртежите се оскудни без многу детали, тоа зборува за моменталната емотивна, но и психичка состојба во која се наоѓате. Можеби сте преоптоварени, расеани или едноставно уморни.

Луѓе чии цртежи се живи, со многу детали, тоа значи дека сте задоволни од вашата моментална состојба на животот.

Евротип
SNBROKER
To Top