Новости

Занимливости

На децата им давале сирупи од алкохол и дрога, а и ги врзувале ако се непослушни – Бизарни родителски совети стари еден век

Интересна историја на родителството – бизарни совети стари еден век

Се чини дека секоја нова деценија носи со себе нови родителски мудрости кои се во целосна спротивност со претходната. Затоа издвоивме неколку збунувачки совети, трикови и трендови кои го дефинираа мајчинството пред повеќе од еден век.

Без читање и без забава

Според родителските совети од 19 век, читањето се коси со начините на кои децата треба да го поминуваат своето време. И на девојчињата и на момчињата им се советуваше да бидат внимателни кога читаат фикција бидејќи се сметаше дека тоа е премногу стимулативно за нивниот неразвиен мозок.

Овој совет првенствено беше наменет за адолесцентите бидејќи се сметаше дека романите може да доведат до предвремен пубертет. Британскиот доктор Едвард Џеј Тилт во својот водич „За зачувување на здравјето на жените во критичните периоди од животот“, напишал дека читањето романтична фикција би било премногу стимулативно за младите девојки во реалниот живот.

И на момчињата им се советуваше да го ограничат количеството на белетристика што ја читаат, иако за нив беше поприфатливо да читаат отколку за девојчињата.

Наместо читање, децата се советувале да прават пити од нечистотија, односно земја. Беше предложено и децата да не купуваат играчки, туку самите да ги прават за паметно да си го пополнат слободното време.

Казна

Голем дел од литературата за родителски совети од 19 век промовираше физичко казнување. Книгата од 1884 година, „Неколку предлози за мајките да управуваат со своите деца“, ги советуваше мајките дека „старото добро“ камшикување со тенка, мека, стара кожа или влечки сè уште е најдобриот начин за казнување.

Меѓутоа, ако родителите се уморни од физичко казнување, писателите на советот претставија неколку поуникатни начини на дисциплинирање на децата. Лидија Мари Чајлдс, на пример, ги советуваше мајките да ги врзат своите деца за столици доколку се однесуваат лошо.

Добро заокружена диета

На родителите од Викторија им било наредено да им даваат на своите деца само блага храна. Одредени намирници се сметале за опасни и главен виновник за варење.

Според учебникот за хигиена од Џорџ Хенри Ро (1890), сите дигестивни нарушувања со кои се соочувале децата биле затоа што консумирале јаткасти плодови, бонбони, пити, овошни колачи и, пред сè, кисели краставички. Овошјето треба особено да се избегнува. На родителите им беше истакнато дека на нивните деца по секоја цена треба да им се чуваат кајсии, праски, сливи и цреши.

Менито за најмалите беше ограничено на каша, леб и компири – но и тие намирници не требало да се служат премногу топли или премногу ладни. Целата храна требало да се служи млака. Обично не се препорачувалр грицки, но доколку било апсолутно неопходно, на детето требало да му се дозволи да грицка парче „сув леб“.

Отров како чудотворен лек

Интересно е што на родителите под превезот на ефикасен лек им препишувале разни отрови. Смирувачките сирупи кои обично им ги давале на најмладите кога им изникнале забите често содржеле дрога или алкохол.

Овој производ бил препорачан за ублажување на болки и дијареа, а во 1868 година било објавено дека годишно се продаваат 1,5 милиони шишиња од овој смирувачки сируп, пишува thevintagenews.com.

Живата се користела и како домашен лек. Во својот прирачник од 1834 година, The Home Book of Health and Medicine, Вилијам Хорнер ја претстави живата како лек за секоја болест, но ги советуваше своите читатели да ја користат „со претпазливост“. Живата била честа состојка во многу патентирани лекови во 19 век, а најчесто се наоѓала во кремите против пеги.

Опиумот често се користел и како еден вид „чудотворен лек“ кој можел да излечи секаква болест. Често се продавал како лек против болки, но родителите го користеле и кај бебињата за да помогнат во лекувањето на настинки или да ги смират децата.

Евротип
SNBROKER
To Top