Новости

Занимливости

На ова место во светот разводот се слави повеќе од свадба

Разводот во племето Сахрави изгледа дека не е толку страшно нешто, како што тоа го доживува остатокот од светот.

Иако повеќето од нас мислат дека разводот е депресивен и потресен, постои племе наречено Сахрави во западниот дел на огромната пустина Сахара. Во оваа заедница, три месеци по разводот на жената, нејзините роднини и прават забава.

Забавата се карактеризира со пеење и танцување. Дувачкиот оркестар им дава до знаење на мажите дека жената сега е слободна и подготвена повторно да се омажи. Во оваа заедница жените со брачно искуство вредат повеќе, па затоа разведените жени не остануваат долго сами.

И покрај конзервативноста и фактот што жителите на ова племе се многу назад во врска со современите погледи кон ѓивотот и со настаните во светот, по ова изгледа се разликуваат и го рушат клишето.

Евротип
SNBROKER
To Top