Новости

Занимливости

Нешто чудно му се случува со Сонцето, а научниците не знаат што

Нешто чудно се случува со Сонцето. Досега, речиси секој ден во 2022 година, се исфрлаат факели и коронални масовни исфрлања, од кои некои беа најмоќните ерупции што може да се случат на земјата.

Ерупциите на Сонцето сами по себе не се чудни. Тие се јавуваат редовно додека минуваат низ периоди на висока и ниска активност, во циклуси кои траат приближно 11 години. Но, сегашната активност е значително повисока од официјалните прогнози на НАСА и НОАА за тековниот соларен циклус, а сончевата активност постојано ги надминува прогнозите во септември 2020 година.

„Не можеме со сигурност да ги предвидиме сончевите циклуси. Не го разбираме целосно сончевото динамо, кое генерира магнетни полиња кои се гледаат на површината како сончеви дамки и кои произведуваат факели. Ова е еден од извонредните проблеми во астрофизиката, па затоа не е чудно што не можеме да имаме точни предвидувања“, изјави за Science Alert соларниот астрофизичар Мајкл Витланд од Универзитетот во Сиднеј во Австралија, пренесува Индекс.

Но, ако не можеме да имаме точни предвидувања, постои проблем. Што ако ги засноваме нашите предвидувања на погрешна метрика? Можеби треба да го промениме начинот на кој гледаме на нашата планета.

 

Прочитајте повеќе околу сончевите циклуси и темата тука.

Евротип
SNBROKER
To Top