Новости

Занимливости

Од лошо полошо! После ова ќе си ја обожавате работата – 11 Најчудни професии во светот

Инспектор за чипови, проценувач на здив, молзач на зми… Ова се 12 -те најчудни професии во светот!

Ви ги претставуваме најбизарните работни места кои постојат.
Ако ви е здодевно со вашата работа и размислувате да ја смените кариерата, можеби ќе ви се допадне една од овие необични професии. Можеби ќе сфатите дека сте навистина подготвени за промена, но може и конечно да ви стане јасно колку сте всушност среќни на моменталната работа.

Проценувач на здив

Оценувачот на здивот има задача да процени таканаречен „утрински здив“ или „здив расипан од силни мириси“, како што се кафе, кромид и лук. На скала од еден до девет, се проценува кој здив е најлош.

Таквите луѓе обично работат во компании кои произведуваат низа производи за забна и орална нега (миење уста, гуми за џвакање итн.). Во случај на гуми за џвакање, на пример, прво ќе дувате во проценителот со најлошиот утрински здив, а потоа ќе го повторите истото, но со гуми за џвакање во устата, пишува Posao.hr.

Проценувач на мирис под пазуви

Уф… Сметаме дека само името на оваа професија кажува се. Описот на работата вклучува проценка на мирисот под пазувите во сите ситуации кои вклучуваат потење и тестирање на различни дезодоранси, антиперспиранти и слични производи.

Прво, се проценува оригиналниот мирис што телото го исфрла преку потење, потоа се нанесува дезодоранс или некој друг агенс, а потоа се проценува мирисот или отсуството на мирис предизвикан од потење.

Супервизор за симулација на коса

Не, тоа не е уметничко име за производител на перика, но тоа е многу добро платена професија за  цртање коса во тродимензионален формат. Во светот на анимацијата, таа професија е крајно барана, па затоа речиси претставува посебна нишка во професиите за анимација.

Мобилен чистач за тоалети

Иако можеби не е најчудно на светот, секако е тешко бидејќи бара работа со човечки измет на автопати, концерти и слични пригоди во кои се користат мобилни тоалети. Вие самите сигурно сте ја виделе ,,хигиената” на таквите простори, па можете да замислите како изгледа да ги чистите и исплакнете овие тоалети.

Молзач на змии

За разлика од сличната, но помалку опасна работа за молзење крави, молзењето отровна змија е исклучително опасна, но ценета работа. Млечните змии го исфрлаат отровот, кој се користи во производството на серум против каснување од змија.

“Акушерка” за млечни крави

Навистина станува збор за ветеринарни специјалисти задолжени за вештачко оплодување на кравите. Описот на работното место вклучува рачна имплантација на сперматозоиди што е можно подлабоко во самата крава и е тесно поврзана со друга професија, уште полоша од оваа – мастурбатор на бикови. Што?!!

Пливач на Антарктикот

Тестирање на човечка издржливост на температури на водата што обичните смртници не можат да ги издржат. Една од нив е Лин Кокс, која со години плива исклучиво во ледени мориња, како дел од студијата за реакцијата на човечкото тело на екстремен студ. Но, тоа не е се, таа мора да се „бори“ со поларните мечки и огромните медузи. На некои луѓе, навистина никогаш не им е доста од адреналин.

Психолог и ,,сречколог”

Д -р Стивен Вилсон, овластен психолог, ги учи луѓето како да се смеат. Во денешниот свет, во кој изгубивме контакт со себе, д -р Вилсон им помага на луѓето да влезат во себе и да ја пронајдат вистинската смеа и среќа. Смеењето е слично на она од детството, но ние го заборавивме – помага во релаксација и го отстранува стресот и знаците на стареење.

Тампон тестер

Проверете ја моќта и јачината на апсорпцијата на конецот за тампон, во согласност со прописите на американската агенција ФДА. Се проверуваат сите големини на тампони, а еден испитувач може да ја провери исправноста за околу 125 тампони дневно.

Инспектор за чипсови

Овие инспектори ги проверуваат чипсовите на подвижната лента за примероци што се изгорени, испукани или на кој било друг начин не ги исполнуваат стандардите за производство. Љубителите на чипс можеби им позавидуваат на ваква работа, но ако треба да ја работите четириесет часа неделно четириесет години, веруваме дека желбата за чип не би ви траела цел живот.

Дизајнер на облеката на Барби

За оние кои ја чекаат својата шанса во вистинскиот моден свет, креирањето облека за омилените кукли на Барби и Кен е секако добро платен почеток. Планетарно популарната Барби е исклучително посветена на модата, токму поради целиот тим дизајнери кои се грижат за нејзиниот имиџ.

Евротип
SNBROKER
To Top