Новости

Занимливости

,,Остави, се разбудил на лева нога!” – Од каде доаѓа оваа изрека?

,,Остави го, станал на лева нога!” – Сте се запрашале ли од каде доаѓа оваа изрека?

Кога велиме дека некој станал на левата нога, сакаме да го нагласиме неговото незадоволство, кое е без посебна причина. Но, малкумина знаат од каде доаѓа оваа изрека.

Сите народни верувања ја одвојуваат левата и десната страна и ги прикажуваат како нееднакви. Десниот е оној кој е во право, посилен, добар, понапреден, додека левиот е послаб, несреќен, заостанат. Се рекло – „Господ знае за патиштата од десната страна, а патиштата од левата страна се ѓаволски и развратни“.

Со ова е поврзана и фразата „Стана на левата нога“, мислејќи дека не станал „правилно“ на десната нога, па цел ден е нерасположен.

Сепак, се верува дека оваа фраза е уште постара и дека од времето на старите Римјани. Мислеле дека левата страна во Рим е лоша, лоша среќа и затоа кога првпат ќе го допрете подот со левата нога по будењето – тоа е доволна причина да го поминете лошо целиот ден.

Левата нога може да донесе несреќа дури и ако прво го поминете прагот на куќата со ова стапало, па Римјаните обрнувале внимание и на тоа. Друга врска помеѓу лошото и злото со левата страна е тоа што на англиски sinistеr значи – злобно, а коренот на терминот е латинскиот збор за лево.

Евротип
SNBROKER
To Top