Новости

Занимливости

Патувањето на Марс, конечно е овозможено. Само проверете си го џебот

Компанијата „Axiom Space“ од Хјустон ја смисли првата комерцијална туристичка прошетка на Марс. „Axium Space“ е основана во 2016 година и има намера да организира приватни летови во вселената двапати годишно, иако ја оставија отворена можноста за зголемување на тој број.

Се вели дека НАСА полека ангажира некои компании да градат „вселенски хотел“.

А колку чини да се оди на Марс?
Според ценовникот на НАСА , употребата на системи за одржување на живот и тоалети на Меѓународната вселенска станица треба да чини 11.250 долари по член на екипажот дневно.

Потоа, 22.500 долари дневно за сите потребни материјали, како што се храна, воздух и медицински материјали и 42 долари за потрошена енергија на киловат час. Тоа е сума од 55 милиони долари по лице, објави „Бизнис инсајдер“.

Веројатно изразот: „Каде? – На Марс!“ – не е повеќе само шега.

GOLD
To Top