Новости

Занимливости

Првиот автобус од Париз бил влечен од коњи – како изгледале автобусите некогаш?

Блес Паскал од Париз бил човекот, главниот виновник поради кој денес го имаме ова возило.

Првиот автобус се измислил во 1662 година и тој воопшто не би сличен на денешниот модел, затоа што наместо мотор, бил влечен од коњи.

Автобусите биле напојувани со пареа се до 1835. Дури потоа се измислил мотор со внатрешно сигорување.

Во 20тите години од минатиот век, автобусите немале прозорци. Односно тогашните ,,прозорци”, не биле од стакло, ами на нив имало завеси.

Денешните автобус се побезбедни од сите останати сообраќајни возила иако ни се чини дека не е така.

Во Кина се наоѓа најголемиот автобус кој има капацитет да собере 300 патници, но истиот сд редизајнира во 3 делови, како ,,вагони”, за да може да се врти во улиците.

 

СН Брокер
To Top