Новости

Занимливости

Психолошки факти поврзани со музиката

*Слушањето музика е единствената активност, каде се вклучени сите делови од нашиот мозок.

*Поради гласната музика во бар, ќе пиете повеќе алкохол за многу брзо време, а бавната музика само ќе ве натера да пиете побрзо, но не толку како во првиот случај.

*Никој не се раѓаме со одреден стил за музика. Тој го добиваме врз база на нашите животни искуства.

*Најскапиот инструмент во светот чинел 15,9 милиони долари. Станува збор за виолина наречена „Stradivarius“.

*„Музичка ангедонија“ е биолошки феномен кој го имаат 5 % од светот и тие чувствуваат одбивност или презир кон музиката.

 

*„Earworm“ во превод би значело ушен црв, а ние то го преведуваме како музика која знае да ни заглави во главата.

*Ако слушате хеви метал музика, веројатно вашиот идеалне партнер е оној кој слуша класична музика. Или обратно. Докажано е дека овие луѓе се многу слични на психолошко ниво.

*Десното уво е подобро или е наменето за слушање на говор, а левото уво е задолжено за слушање на музика.

*Слушањето на музика без вокали или слушањето само на инструменталки од вашата омилена музика додека работите, или учите, ќе ви помогне подобро да се концентрирате.

*Докажано е дека мажите и жените кои имаат исти вкус за музика, се подобри во комуникацијата и нивната врска може да трае многу подолго од останатите со спротивставени вкусови и стилови.

*Вашата омилена песна ви е омилена само затоа што потсвесно вие се поврзувате со текстот или емоцијата која таа ја пренесува што всушност сооддејствува на некое ваше слично искуство.

*Музиката им помага на растенијата да растат побрзо

*Експертите во 2013 година, докажаа дека музиката го подобрува имунитетот кај возрасните.

GOLD
To Top