Новости

Занимливости

Создадена е апликација која го зема предвид датумот на истекување на храната во фрижидерот

Отворена апликација која го зема предвид датумот на истекување на храната во фрижидерот

Мобилната апликација се нарекува UseAllFood, која ги информира корисниците за состојбата на храната во фрижидерот и на тој начин им помага да фрлаат помалку храна за сега е достапна за граѓаните на Србија. Апликацијата е развиена од локалната компанија HyperEther од Нови Сад, а корисниците на уреди со Android и iOS можат бесплатно да ја преземат на Play или AppStore.

Инаку интересен е фактот што сe што треба да направат корисниците за да ги користат намирниците што ги купиле навреме е да го фотографираат фрижидерот секој ден. Нема потреба рачно да внесувате податоци за храна потоа, бидејќи апликацијата автоматски ги обработува информациите од фотографијата и ги известува корисниците за состојбата на храната врз основа на тоа. Апликацијата UseAllFood успева благодарение на вештачката интелигенција, која обработува голема количина на податоци за краток временски период по принципот на машинско учење.

Покрај тоа што им овозможува на корисниците подобро да планираат набавка и складирање храна, целта на оваа апликација е исто така да помогне да се намали количината на отпад од храна во домаќинствата.

Извор: CITYmagazine

Евротип
Евротип
To Top