Новости

Занимливости

Со векови се познати како диви и злобни животни, херои на митови и легенди – Ова се 5 неверојатни факти за волците

Познати како високоинтелигентни животни кои живеат во глутници, тие со векови се познати како диви и злобни и често се херои на митови и легенди.

1. ВИСТИНСКА ЉУБОВ

Изгледа дека волците треба да дадат пример за она што се нарекува „засекогаш заедно“! Откако волците ќе го најдат својот љубовен партнер, тие се трудат да останат заедно во добро или во лошо, во здравје или во болест, често додека смртта не ги раздели. Глутницата волци генерално се состои од главниот пар – маж и жена и нивните потомци. Иако само главниот пар се репродуцира, сите други возрасни членови на глутницата помагаат да се одгледуваат и да се грижат за младенчињата и да се обезбеди нивниот опстанок.

2. ВОЛЦИТЕ ГО ДАВААТ ЖИВОТОТ ЕДЕН ЗА ДРУГ

Покрај тоа што се моногамни и обично остануваат доживотно со еден партнер, волците развиваат толку силни социјални врски со семејството и саканите што се познати по тоа што се жртвуваат за опстанок на нивната глутница или семејство. Ромео и Јулија не им одговараат.

3. ЗАВИВАЊЕТО ИМА ЗНАЧЕЊЕ

Можеби најпознатата карактеристика на сивиот волк е неговото завивање. Тоа е првенствено алатка за комуникација, и помеѓу поединец и останатите членови, и помеѓу останатите волци. Кога станува збор за територијата, завивањето помеѓу глутниците ќе ја одреди големината и силата на различни глутници, што е она што волците најчесто одлучуваат дали да нападнат или да се повлечат.

4. ВОЛЦИТЕ СЕ ДОЛГИ И БРЗИ

Просечната должина на женките е од 137 cm до 183 cm од носот до опашката, додека мажјаците можат да пораснат и до 198 cm во должина. Ова е делумно причината што тие можат да трчаат со брзина од 58 до 61 км на час на кратки растојанија, иако ако не бркаат плен, имаат тенденција да се движат со побавно темпо од околу 8 километри на час.

5. „ГЛАДЕН КАКО ВОЛК“

Не за џабе велат „Гладен како волк“! Волците можат да јадат огромни количини храна одеднаш, до 9 килограми во еден оброк. Прво јаде алфа мажјакот и ќе јаде најмногу месо од сите членови на глутницата. По него на ред се останатите членови, а потоа и другите.

Иако оваа ненаситност е делумно одговорна за нивната лоша репутација, тоа е всушност тактика за преживување, бидејќи волците никогаш не знаат кога ќе биде нивниот следен оброк и често поминуваат денови пред да имаат можност повторно да јадат.

Евротип
SNBROKER
To Top