Новости

Занимливости

Стотици змии секоја година доаѓаат во оваа црква во ист ден: Мистериозен феномен од Кефалонија за кој постојат многу легенди

Науката сè уште не го објаснила мистериозниот феномен што се случува секој 15 август во селската црква во Кефалонија, но тоа не ги спречи имагинативните локални жители да конструираат бројни легенди за тоа зошто доаѓаат змиите.

Островот Кефалонија е најголемиот остров во Јонското Море, кој покрај прекрасните плажи е посебен и по својот редок феномен кој без исклучок се случува секој 15 август во селската црква Маркопула.

Секоја година, на празникот Успение на Пресвета Богородица или Успение на Богородица, во црквата Пресвета Богородица Фидуса пристигнуваат стотици змии. Според мештаните, тие најчесто доаѓаат овде ден-два пред празникот и остануваат во него додека не се отслужи литургијата. На крајот од литургијата, овие влекачи одат по својот пат.

Легенди за змиите

Не е познато кога змиите првпат се појавиле во црквата, но жителите на овој остров раскажуваат приказни кои патуваат длабоко во минатото.

Според нив, уште кога Грците се префрлиле на новиот календар, кој бил поместен за тринаесет дена понапред – змиите решиле да го следат стариот календар и се појавиле на 15 август.

Во прилог на оваа приказна, постои и локална легенда која опишува зошто се случил овој феномен. Легендата вели дека пиратите го зазеле островот во 13 век и се обиделе да влезат во манастир полн со калуѓерки. Како што продолжува приказната, во тој момент се појавиле змии кои ги испреплетувале телата и формирале ѕид помеѓу пиратите и манастирот. Набргу потоа, исплашени од оваа глетка, пиратите ги кренале едрата и побегнале. Дури во една верзија се наведува дека калуѓерките, во страв од наездата на пиратите и нивните злосторства, побарале од Бога да ги претвори во змии. Според легендата, нивните молитви биле услишени и на тој начин биле спасени. Оттогаш тие доаѓаат тука да го одбележат празникот по кој црквата го добила името.

Евротип
SNBROKER
To Top