Новости

Занимливости

Тажни последици од климатските промени – Птиците ги менуваат своите навики

Ако погледнеме во небото, ќе ги видиме тажните последици од климатските промени: Птиците ги менуваат навиките и се помалку и помалку

Досега, научниците не пронајдоа јасни карактеристики заеднички за овие видови кои би можеле да објаснат зошто го менуваат нивниот распоред.

Бидејќи климатските промени ја поттикнуваат раната пролет во поголемиот дел од Северна Америка, многу птици несат јајца порано.

Ова е утврдено со нова студија која го зголемува бројот на докази дека глобалното затоплување целосно го менува однесувањето на дивите животни.

Од 72 видови птици следени околу Чикаго, околу една третина снесле јајца околу 25 дена порано од пред еден век, според написот објавен во Журналот за животинска екологија. Меѓу погодените се гулабот, вестрилата и јастребот.

Досега, научниците не пронајдоа јасни карактеристики заеднички за овие видови кои би можеле да објаснат зошто го менуваат нивниот распоред.

„Повеќето од птиците што ги набљудувавме јадат инсекти, а климата влијае и на сезонското однесување на инсектите“, вели главниот автор Џон Бејтс, од одделот за птици во Музејот Филд во Чикаго.

Прашањето за тоа како животниот циклус на животните и растенијата е под влијание на климатските промени и сезонските нарушувања станува сè поважно, рече Бејтс.

Само неколку температурни степени повеќе или помалку од долгорочниот просек можат да имаат големо влијание врз појавата на инсекти, лиснати дрвја, цветови и, според новото истражување, шрафирање на јајца.

Научниците веруваат дека климатските промени би можеле да бидат една од многуте причини за остриот пад на популацијата на птиците од 1970-тите, при што Соединетите држави и Канада губат околу една третина од нивните птици – или околу три милијарди – според студијата од 2019 година објавена во списанието. Наука“.

Бејтс и неговите колеги проучувале повеќе од 1.500 записи со лушпи од јајца сместени во Филд музејот во Чикаго, а многу од нив датираат од периодот помеѓу 1872 и 1920 година, кога собирањето јајца било популарна забава.

Овие ентузијасти оставија детални, рачно напишани налепници со информации како што се видови птици и датум на собирање.

Научниците потоа ги споредија овие записи со повеќе од 3.000 модерни записи, сите заедно со податоци за нивото на јаглерод диоксид и датумите на гнездење во текот на времето опфатено со студијата.

Наодите од студијата ги потврдуваат резултатите од студиите спроведени во последните децении во Обединетото Кралство, кои исто така откриле дека птиците несат јајца порано.

Извор: Telegraf.rs

Евротип
SNBROKER
To Top