Новости

Занимливости

Турските серии изгледа повеќе нема да бидат синхронизирани, а еве и зошто!

Клонирањето на гласовите е хит во Холивуд, но и можна алатка за криминалците!

Софтверот за клонирање глас не е само алатка чија популарност расте во Холивуд, она што загрижува е можноста криминалците да можат да ја користат и таа технологија.

Ваквиот звук генериран од компјутер е застрашувачки точен. Софтверот на тој начин го репродуцира акцентот и тонот на гласот, темпото на говор и дишењето, а клонираниот глас, исто така, може да прикаже емоции како лутина, страв, среќа, љубов или досада, пишува Jutarnij list.

Технологијата може да се користи за преведување зборови на различни јазици, што би можело да значи дека за филмовите на друг јазик, повеќе нема да мора да се ангажираат дополнителни актери за да снимаат синхронизирани верзии на филмовите.

Како тоа ќе влијае на финансиите од кои актерите живеат добро на помалите пазари, надвор од англиското говорно подрачје, како што се нашите актерски имиња, се уште не е анализирано.

Канадската компанија „Resemble AI“ тврди дека веќе можат да клонираат англиски гласови на 15 други јазици. Извршниот директор, Zohaib Ahmed, вели дека само десет минути снимање на нечиј глас се доволни за софтверот да создаде квалитетна копија на тој глас.

Сепак, иако зголемената софистицираност на овој софтвер има очигледен комерцијален потенцијал, тој исто така предизвикува загриженост за тоа како може да биде злоупотребен од сајбер -криминалци.

Во симбиоза со лажни видеа генерирани од компјутер, клонирањето на гласот создава она што ние го нарекуваме „голема лага“. Експертот за сајбер безбедност Edi Bobritski вели дека постои „голем безбедносен ризик“ што доаѓа со синтетички гласови.

“На пример, ако шефот се јави кај вработениот барајќи доверливи информации, а вработениот го препознае гласот, тој ќе го направи она што е побарано без размислување. Тоа е патот по кој ќе поминат многу измамници”, смета Bobritski.

Таков случај беше снимен во 2019 година, кога британскиот менаџер беше измамен од оваа технологија. Имено, тој верувал дека клонираниот глас му припаѓа на неговиот германски шеф, и на тој начин уплатил 220 илјади евра на сметката на криминалците.

Појавата на нова генерација дигитално манипулирани медиуми, исто така позната како ,,deepfake”, предизвика значителна загриженост за можна злоупотреба.

Како одговор на овие проблеми, Европскиот парламент нарача студија од експерти да ги процени техничките, социјалните и регулаторните аспекти на ваквото клонирање на гласовите!

Евротип
Евротип
To Top