Новости

Занимливости

Уште едно чудо во светот! – Се гради нова метропола во Египет

Дали сте слушнале дека Египет наскоро ќе добие нов главен град? Иако Каиро е главен град на оваа северноафриканска земја повеќе од илјада години, од 2015 година се гради нова метропола во Египет, која треба да биде завршена до 2030 година. Единствено што се уште не е познато е како ќе се вика.

Целта на проектот за изградба на овој град, засега познат како Нов административен центар (НАЦ), е да се намалат гужвите во Каиро, едно од најнаселените места во светот. НАЦ ќе го постигне ова со помош на својот „паметен транспортен систем“, но и многу други иновативни и еколошки одржливи решенија. Градот веќе има парк двојно поголем од њујоршкиот Централ Парк, а целта на неговите дизајнери е да имаат најмалку 15 квадратни метри зелена површина по глава на жител.

Планирано е облакодерите да бидат во центарот, вклучувајќи го и највисокиот од нив наречен Oblisco Capitale, кој е дизајниран по обелискот на фараонот, а неговата висина треба да биде неверојатни 1.000 метри.

Градот ќе има и вештачки езера, околу 2.000 образовни институции, технолошки парк, 663 болници и клиники, 1.250 џамии и цркви, стадион со 90.000 седишта, 40.000 хотелски соби, забавен парк четири пати поголем од Дизниленд и 90 квадратни метри -километарска соларна фарма. Најголемата џамија во светот по онаа во Мека и најголемата катедрала на Блискиот Исток веќе може да се види во идниот египетски административен центар.

Деловниот округ ќе биде отворен во 2023 година, по што се очекува завршување на Генералштабот и други воени објекти. Жителите на градот ќе можат да патуваат до Каиро со брз воз. Изградбата на НАК ќе има три фази, а првата од нив, со трошоци од 58 милијарди долари, ќе заврши во 2030 година. Погледнете го видеото подолу ако сакате да видите како ќе изгледа новиот главен град на Египет кога ќе биде целосно изградена.

Извор: Messy nessy chic

Евротип
Евротип
To Top