Новости

Занимливости

Факти за модата кои ретко кој ги знае!

*Тушот за очи го измислил Тутанкамон, а тоа било откриено кога се открил и неговиот гроб во 1920тите.

* Чадорот е измислен за да држи сенка и неговата првична намена е заштита од сонце, а не од дожд.

*Наполеон Бонапарта ги измислил копчињата на ракавите на палтата кои всушност немаат никаква функција, но се совршен детал. Па така Наполен зема важен дел од модниот свет.

*Мажите стојат зад модниот свет и зад сите големи модни куќи, имиња и брендови стои посилниот пол.

*Првата улога на облеката и накитот било покажување на престиж, па така според модата се гледало кој припаѓа на високите, а кој на ниските класи.

*Високите потпетици се измислени за мажите, а не за жените.

*Тангата најпрво била ,,модерна” или некаков ,,традиционален аутфит” кај племиња во Јужна Африка.

*Првите кратки здолништа биле наменети за да им се олесни на женитд влегувањето и излегувањето од автомобилите.

*Во 16 век, фустаните од новите трендови најпрво се презентирале на малечки кукли.

*Од 1920 до 1960 е винтиџ облека, а се после тоа се нарекува ретро.

*Терминот ,,genes” е денешниот џинс. И порано се употребувал за асоцијација на морнарите кои носеле тексасни панталони.

GOLD
To Top