Новости

Занимливости

Хитлер имал уште една желба, која за жал не си ја исполнил

Мегаломанските планови на Хитлер за Германија, меѓу другото вклучувале и монументална нова железница. Оваа железница требаше да ги поврзува најважните градови во Голема Германија со возови високи 7 метри, превезувајќи до 4.000 патници, со брзина од 200 километри на час.

Брајтсбурбан или железничка со широка шина на германски јазик, беше типична за овој проект за кој социопатот со мали мустаќи, некогаш сонувал, се образложува во текстот посветен на оваа негова желба.

Кон оваа визија, многу противречеле и не се согласувале, затоа што луѓето сметале дека тоа ќе ги оддели од другите земји во Европа, но тој се подбивал со нив, велејќи им дека и онака Европа ќе биде само дел од Германија.

GOLD
To Top