Новости

Занимливости

Шест тајни за долговечноста на најстарите Јапонци

Неодамна е спроведено истражување со кое се утврдила причината за долговечност кај најстарите Јапонци и се издвоени шест причини.

Окинава е еден од деловите на светот наречен сина зона – област во која луѓето живеат долго време. Животот до 100 години во овој дел на Јапонија е двојно почест отколку во копното на оваа земја.

Првата причина за тоа е очекувана – здрава исхрана. Д-р Бредли Вилкокс, кој бил во тимот експерти кои ги истражувале причините за долговечноста, забележал дека основата на нивната исхрана се растителни намирници. Тоа значи дека јадат многу зеленчук и овошје. Како што рекол, јадат и до килограм зеленчук, овошје и мешунки дневно.

Освен тоа, жителите на Окинава го практикуваат она што се нарекува хара хачи бу или да јадат додека не се задоволи 80 проценти од гладот.

Да се ​​биде позитивен или да го пронајдете вашето икигаи е уште една причина за долговечноста. Според д-р Вилкокс, секој има позитивен став кон животот и она што тие го нарекуваат икигаи – јапонски термин за чувство на цел. Тој рекол дека еден 102-годишник наоѓа цел во грижата за своите бикови. Некои наоѓаат цел во семејството или религијата.

Останувањето ментално активни е третата причина зошто жителите на споменатиот јапонски остров живеат долго. Во нивниот речник нема збор за пензија. Ако сакаат да прават нешто, тогаш го прават тоа. Д-р Вилкокс потсетил дека со тоа позитивно придонесуваат за нивното целокупно здравје.

Друштвеноста е четвртата причина. Граѓаните од овој дел на Јапонија имаат многудетни семејства и одржуваат силни врски. Дружењата се често, особено со чај.

Периодичното размислување за воспоставените односи со луѓето е петтата причина, додека шестата е изразена духовност. Духовноста поминува низ генерации жители на Окинаван.

Евротип
SNBROKER
To Top