Новости

Занимливости

Јапонците користат огромен робот сличен на Transformers за одржување на железничката мрежа, додека ние си остануваме ретро

Јапонските железници со години користат голем робот за одржување на мрежата.

Повеќето од нас, штом ги видат снимките, би помислиле дека овој робот личи на Transformers. И делумно би биле на вистинскиот пат, бидејќи овој голем робот постои, може да го контролира човек, но, за жал, не може да се трансформира во автомобил.
Овој робот се користи од страна на Западна Јапонија железничка компанија за следење и одржување на електричната мрежа.

Станува збор за надземни водови со работен напон од 25 kV (на 60 Hz). Едноставно кажано, тоа е автоматизиран управувачки кран поставен на шинско возило. Рацете и ноете се целосно функционални, додека очите се камери со широкоаголни леќи кои му овозможуваат на операторот да се движи низ просторот.

Погледнете го видеото подолу за да погледнете како операторот управува со овој огромен робот и дозволува да се работи безбедно во многу опасна средина.

Да речеме дека сепак е прототип кој целосно ќе се интегрира во процесот на одржување на железничката мрежа. А тоа како што велат, би се случило во 2024 година.

А ние? Ние си остануваме ретро. Хм…

Евротип
SNBROKER
To Top