Новости

Занимливости

11 Занимливи факти за очите кои не сте ги знаеле

1. Црната точка во окото или зенивцата е всушност црна дупка која дозволува светлината да влезе во окото.

2. Причината што многу бебиња имаат светло сини очи неколку месеци пред тие да добијат одредена боја, е поради тоа што е потребно време да се произведе пигмент на предната страна на ирисот.

3. Очите се виновни што нашиот свет е во боја, а боите психолошки е докажано дека влијаат врз нашето расположение.

4. Жолтата боја побрзо ја прифаќа окото и таа се поврзува со среќата, енергијата.

5. Повеќето далтонисти ја препознаваат само жолтата боја.

6. Големината на окото се достигнува до 3 години кај човекот и таа е финалната.

7. Само 1/6 од окото е видлива.

8. Интересно е што знаеме да речеме: ,,Затвори ги очите за да заспиеш!”, а всушност очите никогаш не спијат.

9. Окото може да распознае дури 10 милиони различни бои. Односно нијанси на сива боја.

10. Жените трепкаат со очите повеќе од мажите.

11. Мускулите во окото се најсилни и најбрзи од сите останати во човечкото тело.

GOLD
To Top