Новости

Женски муабети

Жените живеат подолго од мажите, но стареат побрзо – Еве и зошто!

Не е тајна дека жените живеат подолго од мажите. Ова им звучи како добра вест на жените, но постои една работа што не ја очекуваа.

Се покажа дека жените стареат побрзо од мажите. И тоа не е навистина изненадувачки затоа што има многу причини за тоа – од бременост до менопауза, но и дополнителни многу други животни околности кои имаат влијание врз тој забрзан процес.

*Жените страдаат повеќе од стрес отколку мажите

Жените се повеќе склони кон ментални нарушувања, особено ако се поврзани со работата, според д-р Џудит Моринг.

Покрај тоа, хормоналната разлика е она што го објаснува сето тоа. Флуктуациите на хормоните се поврзани со депресијата. Исто така, сезонското афективно нарушување повеќе ги погодува жените отколку мажите. Исто така, постојаниот стрес неизбежно води до предвремено стареење.

*Жените кои родиле побрзо стареат

Студија спроведена на универзитетот Georgeорџ Мејсон докажа дека жените кои родиле изгледаат 11 години постари од нивната генерација.

Работата е во тоа што жените кои родиле имаат пократки теломери од оние кои никогаш не родиле, а колку пократки се теломерите, толку постар изглед. Покрај тоа, стресот за време на бременоста не е невообичаен, што исто така го забрзува процесот на стареење.

*Кожата на мажот е подебела

Според дерматолозите, машката кожа е подебела 25 проценти од женската. Процентот може да варира од личност до личност, но генерално податоците остануваат исти.

Сепак, иако има помалку брчки на машките лица, оние што постојат, се подлабоки од женските.

*Нивото на тестостерон е различно

Естрогенот е одговорен за младешко женско лице, додека тестостеронот е типичен за мажите.

Високото ниво на тестостерон го забавува стареењето.

*Менопаузата го носи својот данок

Губењето на хормоните за време на менопаузата го забрзува процесот на стареење. Кога жените влегуваат во менопауза, нивните тела повеќе не произведуваат колаген како порано. Ова предизвикува губење на еластичноста на кожата.

Евротип
Евротип
To Top