Новости

Женски муабети

Интересно откритие кое ќе ги заинтригира сите жени: Поради женскиот глас, машкиот мозок работи понапорно

Секоја жена познава барем еден маж кој е лош слушател. И не, причината за тоа не е секогаш фактот дека му сте досадна, или пак ја емаат грубоста или незаинтересираноста.

Научниците се забавуваа со овој феномен и резултатите покажаа дека многумина се борат со ова нешто кое всушност е проблем за мажите.

Всушност, се чини дека машкиот мозок едноставно поинаку го слуша женскиот глас. Звучи неверојатно, но се чини дека е така. Покрај тоа, еве неколку смешни факти за машкиот мозок и нивната способност да ги слушаат соговорниците.

Поради женскиот глас, машкиот мозок работи понапорно

Студијата покажала дека мажите различно реагираат на женскиот глас и тврди дека различни делови од нивниот мозок работат послабо додека другите мажи зборуваат.

Всушност, активирањето на мозокот е посилно додека жените зборуваат со цел да се дешифрира и разбере што зборуваат жените. Тоа значи дека на мажите им е потешко да го разберат значењето и емоциите за кои зборуваат жените, па треба многу повеќе да се трудат. Ние би рекле: „Да го уклучат мозокот кога зборуваме нели?“

Женските гласови имаат помал авторитет

Ок, ова сега не погоди. Истражувањата покажале дека големината на гласните жици и грлото е исто така многу важна, бидејќи луѓето со повисоки тонови на глас се сметаат за помалку сериозни.

Исто така, студијата покажа дека повеќе им веруваме на луѓето со длабок глас и сакаме да бидат на водечки позиции. Ова е и причината зошто мажите помалку ги слушаат своите колепки отколку нивните колеги. Ние би рекле: „Не можат да го слушаат нашето џафкање! Ама тоа е тоа!“

Женскиот глас е покомплексен

Клучната разлика помеѓу машкиот и женскиот глас лежи во фактот што жените користат повеќе звуци кога зборуваат и изговараат зборови на мелодичен начин.

Овие два фактори му отежнуваат на машкиот мозок да разбере што зборуваат жените затоа што имаат многу за дешифрирање. „Хм…Ова значи дека сме поинтелегентни? Па сигурно…што може друго?!“

Мит е дека жените зборуваат повеќе

Исто така, стереотип е дека жените зборуваат повеќе од мажите. Според истражувањата, се чини дека мажите и жените кажуваат исто толку зборови, а контекстот на кажаното е подеднакво важен.

Во некои ситуации мажите дури кажуваат повеќе од жените, додека во други ситуации е обратно.

Евротип
SNBROKER
To Top