Новости

Женски муабети

Нови истражувања – Ако не сте „недостижни“, не сте привлечни

„Ловот“ влијае на нашата потсвест и веднаш сме многу поинтересни.“ – се вели во новите истражувања. Апро по, колку сте недостижни толку сте попосакувани.

Научниците од Универзитетот во Рочестер ги испитувале ефектите од различните љубовни тактики и заклучиле дека играњето недостижна личност навистина ја зголемува привлечноста, пишува „Мирор“.

Луѓето кои ни изгледаат лесно достапни не се предизвик, всушност знаат да изгледаат по малку очајни, поради што ја губат својата привлечност. Оние кои не го прават својот романтичен интерес очигледен, но се малку мистериозни се многу попривлечни – вели коавторот на студијата Гурит Бирнбаум.

Во студијата, тие спроведоа неколку експерименти за да ги проценат ефектите од играњето на оваа улога.

Во еден експеримент, учесниците се допишувале со луѓе чии онлајн профили велат дека состанувањето е тешко да се добие или лесно да се привлече.

Резултатите открија дека профилите кои тешко се добиваа беа ценети и сметани за попосакувани. Истражувачите потоа ја анализирале кореспонденцијата, гледајќи дали „недостижноста“ ја зголемува сексуалната пожелност, како и желбата повторно да се слушнат луѓето кои се сметаат за недостижни.

Повторно, оние кои се сметаа за попредизвикувачки беа автоматски попривлечни. Генерално, ова истражување сугерира дека физичката привлечност е само една компонента на севкупната привлечност, а самодовербата и флертувањето може да имаат уште поголем ефект врз тоа како потенцијалните партнери нè перцепираат, пренесува cdm.me.

Евротип
SNBROKER
To Top