Новости

Автомобили

Поради неколку грама CO2 автомобилите поскапуваат за 1.000 евра

Европската Унија си постави високи климатски цели, но прашање е како тоа ќе се одрази на животот на луѓето со просечни примања во новите околности што ги предизвика војната во Украина, рецесијата и економската неизвесност.

За ова на конференцијата CahngeNOW зборуваше извршниот директор на Renault, Лука де Мео. Тој јасно стави до знаење дека строгите европски регулативи, стандардите Еуро 7 директно влијаат на цените на автомобилите, особено на цените на возилата за кои се заинтересирани повеќето европски купувачи – мали градски и компактни автомобили.

„Ние пресметавме што би значело Еуро 7 за нашето моделско портфолио според моментално познатите планови. Производството на автомобили во просек би чинело 1.000 евра повеќе, а во групацијата Renault би имале околу милијарда евра. Затоа, просечното возило треба да се зголеми за 1.000 евра за само три до четири грама намалување на CO2“, објасни Лука де Мео, додавајќи:

„Не можете да очекувате да ја замените старата Nokia со 12 копчиња со паметен телефон со висока технологија со 5G конекција и екран од милион пиксели, а притоа да го понудите поевтино од стариот мобилен телефон.“

Технологиите за намалување на емисиите се скапи и нивната примена на мотори или издувни системи значително би ги зголемила цените на автомобилите.

Euro 7 стандардот ќе ги намали емисиите на CO2 за 67% (во споредба со 1990 година) на автомобилите во 2030 година, во споредба со 63% ако сегашниот Euro 6d остане на сила.

Евротип
SNBROKER
To Top